dimarts, 22 de gener del 2008

Bones idees amb cartró

El cartró ha estat sempre un material de segona fila, destinat a l’embalatge dels productes pel seu preu moderat i la seva resistència més que acceptable. Ara bé, imagineu que un dia, sense haver sentit mai a parlar d’aquest material, us encarreguen un projecte que l’utilitzi. No pensaríeu que, considerant la seva resistència, lleugeresa i economia, teniu una joia entre mans, plena de possibilitats?
Doncs m’imagino que això és el que van pensar tots aquests dissenyadors, que s’han oblidat de la fama de material econòmic i de poca qualitat que té el cartró, i han realitzat uns projectes molt interessants amb ell.
Per cert, com ja sabreu es tracta d’un material reciclable al 100%, cosa que no tots els materials poden dir, així que, si un dia us canseu d’un dels vostres mobles de cartró, al contenidor blau amb ell!
Aquesta selecció ha estat realitzada triant peces que ja coneixia i d'altres que he trobat per internet. Si coneixeu d'altres mobles fets amb cartró interessants o fins i tot, si vosaltres n'heu fet algun, no dubteu en fer-me arribar una imatge i/o una petita explicació per ampliar la base de dades comuna. Gràcies!

1. Estanteria Lillchaos de Returdesign. Aquests creatius suecs fan del cartró la matèria primera per construir multitud de peces de mobiliari diferents. Hem escollit la Lillchaos per a la nostra selecció per la seva original forma d’encaixar les baldes de cartró, que a més de formar una estructura resistent genera espais de diferents formes i mides al llarg de tot el moble.
2. Sugar Cubes de Miss Julia. Aquesta versàtil dissenyadora francesa treballa el cartró d’una forma molt desenfadada i alegre. La peça que veiem a la imatge és un moble per guardar CD’s molt particular.
3. Speech Bubble Discussion Table de Leo Kempf. Tal i com aquest dissenyador americà indica a la seva pàgina, els seus mobles de cartró utilitzen la mateixa idea que Frank O. Gehry va fer servir per les seves butaques de Vitra, tal i com comentem més endavant. Aquesta tauleta de centre és divertida en tant que reconeixem la seva forma fàcilment, a la vegada que força pràctica, per disposar d’un espai per deixar objectes al seu centre, i d’una superfície que actua com a sobre de la taula.
4. Cardboard Aston Martin de Chris Gilmore. Tot i que no es tracta d’una peça de disseny, sinó més aviat d’un objecte artístic, hem volgut destacar l’Aston Martin DB8 de cartró d‘aquest escultor per tal de mostrar que les possibilitats del cartró són quasi bé infinites.
5. Eco Crib de Mothercare. Interessant aplicació d’aquest material per protegir una de les coses més delicades del món: un nadó. Recordem que les arestes del cartró poden tallar fàcilment i en aquest objecte veiem com s’ha pensat en que totes quedin mirant cap afora, mai a l’abast del nen que hi dorm a dins.
6. Wiggle Chair de Frank O’Gehry. Segurament la joia de la corona de la selecció, Frank O’Gehry fou el primer en utilitzar el cartró per crear un moble amb finalitats comercials. Aquest arquitecte americà acostuma a aplicar materials de forma innovadora –a llocs a on no se’ls hi havia vist mai- i hem de reconèixer que ho fa amb molt de criteri i obtenint uns resultats admirables. Com a únic retret -a aquesta col·lecció de mobles resulta difícil fer-ne algun- demanaríem a la casa Vitra que rebaixi el seu preu aprofitant la humilitat del material emprat, acostant d’aquesta manera el bon disseny a tothom qui estigui interessat, i no només als que tinguin una fortuna per invertir en mobles.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

muy interesante, nosotros nos dedicamos a esto en barcelona, en nuestro blog puedes ver algunas de las cosas que hemos venido haciendo
http://www.dossop.com.es/blog

saludos

Àlex J. ha dit...

Hola! Gràcies per passar informació de projectes vostres. M'han agradat molt les coses que feu amb cartró, especialment les estanteries i el cavall. Apunto el vostre link per quan reuneixi unes quantes idees més per un altre article!
Aneu informant a mida que tingueu nous dissenys!

Xavier Guilera ha dit...

M'ha agradat molt el recull de mobles que has fet. Jo em dedico a fer mobles de cartró artesanalment. Et passo el meu blog per si t'interessa la info

www.moblesdecartro.blogspot.com

Àlex J. ha dit...

Hola Xavier! Gràcies pel comentari i gràcies també per enviar la direcció del teu bloc. Ara tinc M'agrada Panton un pèl aturat (fins al març vaig a tope de feina) però em miraré les coses que fas. Fins aviat!